Az elektromos cigaretta, közismertebben „e cigi”, 2016-ra már világszerte elterjedt alternatíva lett a hagyományos dohányzás mellé. Az e cigi káros hatásai 2016-ban különösen komoly vitákat váltottak ki a közegészségügyi szakértők, a szabályozó hatóságok és a közvélemény körében. Annak ellenére, hogy az e cigi kevésbé tartalmazza a hagyományos cigarettára jellemző káros anyagokat, mégis számos kérdést vet fel egészségügyi szempontból.
Az e cigi működése alapvetően azzal jár, hogy egy folyadékot, amely általában nikotint és különböző ízesítőanyagokat tartalmaz, egy készülék segítségével párologtat el. Bár a füstölés során keletkező kátrány és bizonyos mérgező anyagok mennyisége valóban alacsonyabb az e cigi használatakor, 2016-ban már több kutatás is rámutatott, hogy az elektromos cigaretta gőzében található összetevők még így is káros hatással lehetnek a tüdőre és az érrendszerre.
2016 egyik jelentős felfedezése, hogy az elektromos cigaretta gőze is tartalmazhat olyan ultrafinom részecskéket, amelyek belélegzése káros lehet. Ezek a részecskék nemcsak irritációt okozhatnak a légutakban, hanem növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Emellett az e cigaretta folyadékában található különféle ízesítőanyagok is problémásnak bizonyulhatnak, hiszen egyes aromák felhevítve káros vegyi anyagokat szabadíthatnak fel.
Az e cigi káros hatásai 2016-ban tehát már több oldalról vizsgálódtak: a hosszú távú egészségügyi hatásaik kevéssé ismertek, azonban a rövidtávú kockázatok már aggodalomra adtak okot. Az e cigi használata után jelentkező azonnali hatások, mint a köhögés, torokirritáció, vagy a tüdő kapacitásának csökkenése mind arra utalnak, hogy az eszköz használata nem kockázatmentes.
Összefoglalva, bár az e cigi bizonyos szempontból kevésbé káros, mint a hagyományos dohányzás, nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat az aggályokat sem, amelyeket a tudomány 2016-ra megfogalmazott. Ahogy egyre több adat gyűlik össze, úgy válik egyre világosabbá, hogy az e cigaretta sem teljesen ártalmatlan. A legjobb döntés az, ha minél inkább kerüljük a dohánytermékek minden formáját, így csökkenthetjük a hosszú távú egészségügyi kockázatokat.