A kesudió közkedvelt nassolnivaló, amelyet világszerte sokan fogyasztanak egészséges zsírsavtartalma és finom íze miatt. Azonban, mint minden élelmiszernek, a kesudiónak is lehetnek árnyoldalai, amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt mértéktelenül fogyasztanánk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kesudió káros hatásait, hogy segítsünk elkerülni az esetleges kellemetlen következményeket. Elsősorban fontos megjegyezni, hogy a kesudió nyersen mérgező lehet. A héja ugyanis urushiolt tartalmaz, ami bőrgyulladást okozhat, hasonlóan ahhoz az anyaghoz, amely a mérges szömörce leveleiben található. Szerencsére a boltokban kapható kesudiót már feldolgozás során hőkezelik, így az urushiol eltűnik belőle. Mégis érdemes tudatosnak lenni a vásárlás során, és megbízható forrásból származó kesudiót választani. A kesudió allergiát is kiválthat azoknál, akik érzékenyek bizonyos diófélékre. Az allergiás reakciók súlyossága változó lehet: enyhe bőrkiütésektől egészen életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedhet. Ezért ha valaki korábban már tapasztalt dióallergiát, mindenképpen konzultáljon orvosával vagy dietetikussal a kesudió fogyasztása előtt. Továbbá, bár a kesudió gazdag egészséges zsírokban és fontos tápanyagokban, mint például magnézium és vas, magas kalóriatartalmú is egyben. A mértéktelen fogyasztása könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. A napi ajánlott mennyiség körülbelül egy maréknyi adag lenne egy felnőtt számára. Emellett nem árt figyelni arra sem, hogy sok boltban kapható pörkölt kesudió sózott formában kerül forgalomba. A túlzott sóbevitel hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához és más szív- és érrendszeri problémákhoz. Összefoglalva tehát, bár a kesudió egészséges és finom táplálék lehet étkezéseink részeként, fogyasztása előtt érdemes néhány fontos tényezőt figyelembe venni. Válasszunk megfelelően előkészített termékeket, kerüljük el a mértéktelenséget és legyünk tisztában saját esetleges allergiánkkal vagy érzékenységeinkkel. Ily módon élvezhetjük a kesudió előnyeit anélkül, hogy ki lennénk téve káros hatásainak.