A szerves króm, mint étrend-kiegészítő, egyre népszerűbbé vált az egészségtudatos emberek körében, elsősorban a vércukorszint szabályozásában betöltött szerepe miatt. Azonban, mint minden táplálék-kiegészítő esetében, itt is érdemes körültekintően eljárni, és alaposan megismerni a szerves króm káros hatásait. Az elsődleges veszélye a szerves króm túlzott fogyasztásának az, hogy beavatkozhat a szervezet inzulinérzékenységébe. Bár mérsékelt mennyiségben segíthet a vércukorszint szabályozásában, túladagolása ellentétes hatást válthat ki, ami hosszú távon inzulinrezisztenciához vezethet. Ez különösen veszélyes lehet cukorbetegek számára, akik már eleve küzdenek a vércukorszint szabályozásának kihívásaival. Ezen kívül a szerves króm káros hatásai közé tartozik az esetleges allergiás reakciók kiváltása. Néhány embernél bőrirritációt vagy gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Továbbá, mivel a króm befolyásolja a vas és más ásványi anyagok felszívódását is, hosszú távú használata esetén fennállhat a veszélye annak, hogy ezeknek az ásványi anyagoknak a szintje csökken a szervezetben. Fontos megjegyezni azt is, hogy nem mindenki számára javasolt a szerves króm kiegészítők szedése. Terhes vagy szoptató nőknek, valamint azoknak, akik vesebetegségben szenvednek, kerülniük kell ezek alkalmazását, mivel a króm kiválasztása elsősorban a vesén keresztül történik. A veseproblémákkal küzdők számára ez további terhelést jelenthet. Összességében elmondható, hogy bár a szerves króm bizonyos esetekben hasznos lehet az egészségmegőrzés szempontjából, fontos az óvatosság és a megfelelő orvosi konzultáció. Ha valaki úgy dönt, hogy szerves krómot szeretne alkalmazni étrend-kiegészítőként, először mindenképpen konzultáljon orvosával vagy dietetikusával. Ezzel elkerülhetők a felesleges kockázatok és biztosítható az optimális eredmény elérése anélkül, hogy veszélybe sodornánk saját egészségünket.